Aanmelden en verloop

Aanmeldprocedure

Als u zich wilt aanmelden gaat dit via twee stappen. De eerste stap is het online invullen van het aanmeldformulier. Vervolgens kunt u telefonisch contact opnemen. Vooraleer u zich aanmeldt voor therapie is het van belang volgende punten in acht te nemen:

  • Aanmelden voor therapie is enkel mogelijk met een geldige verwijsbrief voor de S-GGZ of GB-GGZ

  • Helaas dient u rekening te houden met een wachttijd. De actuele wachttijd kunt u hier raadplegen

  • Een afspraak maken kan enkel telefonisch en na het invullen van het beveiligd online aanmeldformulier via het telefoonnummer 043-208 6019. Dit nummer is bereikbaar op maandagen van 17:00 tot 17:30, woensdagen van 17:00 tot 18:00 en vrijdagen van 09:30 tot 10:30.

  • Bij de online aanmelding wordt naar uw BSN-nummer gevraagd om de aanmelding te kunnen vervolledigen. Houd u deze a.u.b. bij de hand. De online aanmelding is beveiligd en voldoet aan de strenge NEN-normen.

  • Bij de start van de therapie wordt een behandelovereenkomst gesloten. Lees deze goed door voor de start van de therapie. Tevens gaat u akkoord met de betalingsvoorwaarden

  • U start een traject dat modulair is opgebouwd: de behandeling wordt afgestemd op de ernst van uw klachten, uw draagkracht en het tempo van uw herstel.

Extra informatie verwijzing

  • De Generalistische Basis GGz omvat kortdurende zorg en is bedoeld voor cliënten met lichte en matige problematiek. Een therapietraject binnen de Generalistische Basis GGz omvat over het algemeen maximaal 12 therapiesessies.

    Bij de Specialistische GGZ gaat het om specialistische behandeling van complexe psychische aandoeningen.

    De huisarts dient dit expliciet te vermelden op de verwijsbrief, tezamen met de vermoedelijke diagnose.

  • Naast uw eigen huisarts kan ook een medisch specialist (bijvoorbeeld een psychiater), een regiebehandelaar of een bedrijfsarts u doorverwijzen voor psychotherapeutische hulp.

  • Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar kan u ondersteunen, zodat u binnen 4 weken vanaf uw eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt en dat de behandeling binnen 10 weken vanaf de intake is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen.

  • Na intake en bij afsluiting van de behandeling wordt uw huisarts schriftelijk geïnformeerd over respectievelijk uw aanmeldklachten, de gestelde diagnose, DSM-V classificatie, het behandelplan en het therapieresultaat. Als u niet wilt dat deze informatie uitgewisseld wordt met uw verwijzer, dient u dit tijdig kenbaar te maken.

    Indien nodig wordt nog op andere momenten informatie uitgewisseld met de huisarts; als gaandeweg het traject medicatie geïndiceerd blijkt of als u meer of andere zorg behoeft. Tenslotte wordt de huisarts geraadpleegd voor advies bij comorbide lichamelijke klachten/aandoeningen.

Intake en diagnostiek

Ik streef ernaar om individuen te ondersteunen en te begeleiden bij hun mentale welzijn. Om dit op een passende en doelgerichte manier te kunnen doen, is het belangrijk om een grondige intake en diagnostiek te doorlopen. Deze fase is cruciaal om een goed beeld te krijgen van uw situatie, een juiste diagnose te stellen en te bepalen welke behandelmodules het best aansluiten bij uw behoeften.

Tijdens de intakefase probeer ik een dieper inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie. Dit gesprek vindt plaats met de regiebehandelaar – met mij – en kan zowel face-to-face als online plaatsvinden, afhankelijk van uw voorkeur en de beschikbare mogelijkheden. Er wordt stilgestaan bij verschillende aspecten, zoals huidige klachten, eerdere behandelingen, medische achtergrond en psychosociale factoren.

Aansluitend volgt, indien geïndiceerd, een diagnostisch proces. Dit kan bestaan uit het gebruik van gestandaardiseerde vragenlijsten, psychologische tests of observaties. De focus ligt op het begrijpen van de aard en ernst van de klachten, en het in kaart brengen van onderliggende dynamieken die van invloed zijn op uw functioneren.

Binnen modulaire psychotherapie vormt deze fase de basis voor het behandelplan. Door zorgvuldig te analyseren wat nodig is en welke zorg u zelf of vanuit uw netwerk kunt organiseren, kan zorg doelgericht en stapsgewijs worden ingezet: digitaal, individueel of in groepsverband.

Het verloop van de intake- en diagnostiekfase kan variëren, afhankelijk van uw zorgvraag. Soms kan aanvullende informatie van naasten of andere hulpverleners helpend zijn om tot een compleet beeld te komen.

Mijn streven is om vanaf het eerste contact een veilige en open werkrelatie op te bouwen. In gezamenlijkheid werken we toe naar passende psychotherapeutische zorg die aansluit op uw herstelproces, in de vorm en intensiteit die bij u past.

Behandeling

De behandeling bestaat uit regelmatige sessies waarin ruimte is voor een open en respectvolle dialoog over uw gedachten, gevoelens en ervaringen. Afhankelijk van uw hulpvraag en herstelproces kan de behandeling verschillende vormen aannemen. Denk aan cognitieve gedragstherapie, schematherapie, psychotherapie, groepstherapie, lichaamsgerichte technieken of andere evidence-based interventies.

Binnen het modulaire model worden behandelvormen bewust gefaseerd ingezet. Dit betekent dat we bij aanvang een passende combinatie van modules kiezen en tijdens de behandeling bijstellen wanneer dat nodig is. De intensiteit en vorm van zorg kunnen variëren, afhankelijk van hoe het met u gaat en welke doelen op dat moment centraal staan.

U wordt tijdens het traject ondersteund met uitleg, oefeningen en verdiepende materialen die u helpen uw klachten beter te begrijpen en hier adequaat mee om te gaan. Er wordt gewerkt aan het versterken van vaardigheden en strategieën die ook buiten de sessies toepasbaar zijn in uw dagelijks leven, met oog voor duurzame verandering.

Tijdens de behandeling wordt ook besproken of en op welke wijze mensen uit uw directe omgeving – zoals een partner, familielid of goede vriend – betrokken kunnen worden. Naasten kunnen waardevolle inzichten bieden, patronen helpen verduidelijken of signalen opvangen die in het behandelproces van belang zijn. Uiteraard gebeurt dit alleen met uw toestemming en op een manier die ondersteunend is aan uw herstel.

Gedurende het behandeltraject vinden er regelmatig evaluaties plaats om te bepalen of de ingezette modules nog passend zijn. Indien nodig wordt het behandelplan bijgesteld: bijvoorbeeld door zorg af te schalen, een nieuwe module te starten of tijdelijk te intensiveren. Op deze manier blijft de behandeling flexibel, afgestemd en doelgericht, in dienst van uw ontwikkeling.

Afsluiting

De afsluiting van de behandeling is een belangrijk en vaak hoopvol moment in het traject.

Tijdens de laatste fase van uw behandeling wordt uw voortgang geëvalueerd. Samen bespreken we de doelen die aan het begin van de behandeling geformuleerd zijn en in hoeverre deze doelen zijn bereikt. Ook wordt er een terugvalpreventieplan opgesteld. Dit plan omvat strategieën en hulpmiddelen die kunnen helpen om herstel te behouden en veerkrachtiger te worden. Het richt zich op het herkennen van mogelijke risicofactoren, het ontwikkelen van coping-vaardigheden en het identificeren van ondersteunende hulpbronnen die indien nodig zijn te raadplegen. Na de afsluiting van de behandeling blijft de GGZ beschikbaar voor nazorg en verdere ondersteuning. Dit kan bijvoorbeeld ook een doorverwijzing naar een andere passende dienst zijn.

Het is waardevol om feedback over de behandeling te delen. In de laatste fase van de therapie nodig ik u daartoe uit. In het jaar 2024 beoordeelden uitbehandelde cliënten de therapie met een 8,8.

De afsluiting van de behandeling markeert een nieuwe fase in uw herstelproces, waarbij u wordt aangemoedigd om de geleerde vaardigheden en strategieën toe te passen in uw dagelijks leven.